IGGS - Förderpreis 2016

Die Internationale Gesellschaft für Gesundheit und Spiritualität e.V. (IGGS) lobt diesen Preis aus zur Förderung der Forschung über Spiritual Care. Ausgezeichnet werden können wissenschaftliche Qualifikationsarbeiten in deutscher und englischer Sprache. Es muss sich dabei um bislang unveröffentlichte Texte handeln, die sich mit der Bedeutung von Spiritualität in Pflege, Medizin, Psychotherapie, Sozialer Arbeit und anderen Gesundheitsberufen befassen. Auch Arbeiten aus der Seelsorge, die sich mit dem Anliegen von Spiritual Care beschäftigen, sind willkommen. Besonders erwünscht sind originelle Forschungsansätze. Thematisch und methodisch bestehen keine Einschränkungen.

Mehr Informationen: Ausschreibung IGGS (PDF, 54 KB)

Spiritualität und Bildung, 22.-23. November 2016

Am 22. November 2016 wird unsere Direktorin Dr. Rebecca A. Giselbrecht an der Konferez "Spiritualität und Bildung" in Quarten (Schweiz) zum Thema "«Spiritual formation» setzt Geist voraus" sprechen.

More Information (PDF, 262 KB)

The 7th International Conference on Ageing and Spirituality: "Transition and Transcendence: Transforming Aging Through Spirituality," June 4-7, 2017 at Concordia University Chicago in River Forest, IL.

For details please visit website​: http://www.7thinternationalconference.org/

The conference will be hosted by Concordia University Chicago (CUC) in River Forest, Illinois. Past International Conferences have attracted both those with academic interests and expertise in this discipline, as well as those with more practical experience through involvement in the aging service industry, in congregations, or as informal care partners. The Conferences include a mixture of keynote speakers, workshops and papers of interest to those coming from a faith-based approach and to those approaching spirituality from a secular viewpoint. We plan to continue the tradition of including voices from many parts of the world, voices from the domains of the academic and the aging services, voices from various faith traditions and voices representing the "spiritual, but not religious." With the theme of "Transition and Transcendence: Transforming Aging Through Spirituality," the conference will address issues how aging presents us with opportunities to navigate transitions over the life course. Additionally, we will explore how we transcend the mundane and connect with something greater than ourselves while being transformed in the process.

Registration for conference opens November 1, 2016